Τσιμοράκου Δήμητρα

qode interactive strata
Υποψήφιοι/ες Διδάκτορες/ισσες
Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

dtsimorakou@uniwa.gr

“Η διάσταση του φύλου στην Ανώτατη Εκπαίδευση: Λόγος και Γλωσσικός σεξισμός”

 

Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διδακτορικής διατριβής αποτελεί η διάσταση του φύλου και ο γλωσσικός σεξισμός στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Το φαινόμενο του γλωσσικού σεξισμού έχει διερευνηθεί στη χώρα μας σε επίπεδο κυρίως πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ παράλληλα έχουν συσταθεί Επιτροπές Ισότητας Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων στα Πανεπιστήμια με αντίστοιχα Παρατηρητήρια αναφορικά με την εφαρμογή ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων. Στο ίδιο πλαίσιο εκδόθηκε το 2018 από το Εθνικό Τυπογραφείο ο «Οδηγός Χρήσης μη Σεξιστικής Γλώσσας στα Διοικητικά Έγγραφα», στοχεύοντας στην κινητοποίηση και υιοθέτηση καλών πρακτικών από τις ΕΙΦ των ΑΕΙ τόσο στα διοικητικά έγγραφα όσο και στον λόγο εντός και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ένας πιο ενδελεχής έλεγχος ωστόσο, καταδεικνύει σχετική έλλειψη στην ελληνική βιβλιογραφία αναφορικά με το αντικείμενο της παρούσας διατριβής στο πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην παρούσα μελέτη, θα διερευνηθούν οι απόψεις μελών ΔΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ελληνικής επικράτειας, αναφορικά με τον γλωσσικό σεξισμό και τον τρόπο με τον οποίο η γλώσσα καθίσταται φορέας συμπερίληψης ή αποκλεισμού καθώς και σχετικά με τη δυνατότητα ενίσχυσης της έμφυλης ισότητας. Επιπρόσθετα θα αναλυθεί με κριτικό τρόπο εκπαιδευτικό υλικό των μελών ΔΕΠ και δημόσια έγγραφα σε επίσημες ιστοσελίδες των Πανεπιστημίων, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν περιπτώσεις γλωσσικού σεξισμού. Απώτερος στόχος της παρούσας έρευνας είναι η δημιουργία ενός διευρυμένου οδηγού ο οποίος θα αποσκοπεί όχι μόνο στη ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών πρακτικών αναφορικά με τη μη σεξιστική χρήση της γλώσσας αλλά θα εμπερικλείει «εργαλεία» επίλυσης όπως και επίρρωσης των δράσεων που στοχεύουν στην έμπρακτη και ουσιαστική θεμελίωση της έμφυλης ισότητας στον χώρο των πανεπιστημίων.

Λέξεις κλειδιά: Φύλο, Γραμματικό γένος, Σεξισμός, Γλωσσικός σεξισμός, Ανώτατη Εκπαίδευση, Διοικητικά Έγγραφα,  Εκπαιδευτικοί, Δημόσιοι Υπάλληλοι, Διαχείριση και Υπέρβαση των Έμφυλων Στερεοτύπων

Κωνσταντίνα Σκλάβου (επιβλ.) Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στυλιανή Παπαμιχαήλ Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Μαρίνα Τζακώστα Καθηγήτρια Γλωσσικής Ανάπτυξης & Αγωγής του Παιδιού της Προσχολικής Ηλικίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

15/12-12-2023