Χαλκιά Αναστασία

qode interactive strata

Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

achalkia@uniwa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο

Κοινωνιολογία / Εγκληματολογία

Μαθήματα:

Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελληνική Κοινωνία

Κοινωνική Ανθρωπολογία

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

 

H Αναστασία Χαλκιά σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έλαβε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στην εγκληματολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο ως υπότροφος, βάσει καλύτερης βαθμολογικής επίδοσης και για τα δύο ακαδημαϊκά έτη (2004-2006). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την αντεγκληματική πολιτική και τις τιμωρητικές στάσεις των πολιτών, η οποία κρίθηκε ομόφωνα με τον βαθμό «Άριστα» (2012).

Είναι διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, στην Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει διδάξει επίσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ανήκει, επίσης, στο τακτικό διδακτικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Είναι αναπληρώτρια αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN). Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου για την Πρόληψη της Παραβατικότητας του (πρώην) Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών στις Επιτροπές Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Συμμετείχε ως Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης του Εγκλήματος στο πλαίσιο της Λιθουανικής και της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως Μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόληψης του Εγκλήματος και βοηθός του Προέδρου υπό την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει συγγράψει τη μονογραφία με τίτλο «Αντεγκληματική πολιτική και συμμετοχή των πολιτών» στη σειρά Εγκληματολογικές Μελέτες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει επιμεληθεί επιστημονικούς τόμους και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά βιβλία και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε κοινωνικές έρευνες ως επιστημονικά υπεύθυνη και ως εθνική εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Το ερευνητικό και επιστημονικό της έργο έχει παρουσιασθεί σε τακτικά και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σήμερα, ανήκει στο Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πριν από τη θέση αυτή υπηρέτησε ως αρμόδια εξέτασης αιτημάτων ασύλου και ως προϊσταμένη κλιμακίων ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου. Υπήρξε επίσης, εθνική εκπαιδεύτρια πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Άσυλο (EASO) στις εκπαιδευτικές ενότητες: α) Υπαγωγή στη Διεθνή Προστασία β) Εκπαίδευση Διοικητικών Στελεχών στον Τομέα του Ασύλου.